time-icon4 minutes of reading

Jak vychovat datového analytika? Z juniorů, kteří se chtějí učit

Ze školy má povědomí o základech SQL, začíná programovat v Pythonu nebo má kurz od Czechitas. Takový je nejčastěji junior, kterého si v Dateio vychováváme a dáváme mu prostor se posouvat. Jak taková cesta nováčka vypadá, přiblíží Tereza Drtinová.

Než se posunula na pozici datové analytičky, řešila rok reklamace v rámci Customer Support. Jak jí tyto zkušenosti ulehčují práci a jak probíhá zaškolování juniorů v Dateio? Je tu další díl naší nové série Datové holky a tentokrát nahlédneme do týmu Product Operations.

Vystudovala jsi projektový management zaměřený na průmyslové inženýrství. Co tě přivedlo k práci s daty?

V posledním ročníku vysoké školy jsem měla jasno, že svému oboru, průmyslovému inženýrství a logistice, se profesně nechci věnovat. A že bych chtěla jít víc do IT nebo k datům. 

Co pro tebe bylo při hledání práce po škole nejdůležitější?

Chtěla jsem jistotu, že když někam nastoupím, budu se tam moci rozvíjet. V Dateio jsem už na pohovoru měla pocit, že se firma snaží růst, vytvářet nové pozice, dávat lidem příležitosti, aby si mohli zkoušet nové věci. 

Pozice Customer Support se mi na začátek zalíbila, protože jsem věděla, že už je to propojené s daty a je to startovní pozice v datové firmě. 

Mohla jsem pracovat s SQL a věděla jsem, že v rámci firmy se jde brzy posunout. Mimo práci jsem se učila programovat v Pythonu. 

A SQL jsi uměla před nástupem?

Když jsem přišla, uměla jsem ze školy jen úplné základy SQL.

Jakou jsi měla první rok agendu a co ses naučila?

Když jsem v září 2021 nastoupila, byly mi reklamace předány od kolegyně, která odcházela na mateřskou. Tam se SQL využívalo okrajově, měli jsme spíš jiné nástroje.

Po nějaké době mi agenda reklamací přestala vyhovovat. Jednalo se o příliš operativní a opakující se činnosti. Také nebyla možnost si práci plánovat dopředu. Krom reklamací jsem ale už tehdy měla příležitosti nahlížet do jiných činností. Třeba jsme s bankou nastavovali nějaký proces, nebo jsem mohla vylepšovat interface, které banky využívají pro řešení reklamací.

Jak velkou změnu znamenal přesun do Product Operations?

Bylo období, kdy jsem tři měsíce předávala agendu ohledně reklamací, a zároveň se zaškolovala na novou pozici. Určitě jsem to měla jednodušší v tom, že jsem znala produkt, firmu a prostředí, ale těžké bylo, že jsem se během krátké chvíle musela naučit hodně nových věcí a mnohem víc používat SQL. 

V Customer Support se člověk o firmě hodně naučí a lépe se pak proplouvá do dalších procesů a projektů. Jak probíhalo tvé zaškolování, když jsi po roce ze supportu odcházela?

Hodně individuálně, kolega mi vše ukazoval na konkrétních příkladech. Učila jsem se přímo věci, které používám na své pozici.

Jak si rozdělujete práci? Pracuješ už samostatně nebo v týmu?

Spíš dostáváme úkoly, na kterých pracujeme samostatně. Když potřebuji s něčím pomoct, věnuje se mi zkušenější kolega, něco mi vysvětlí a já to už dodělám sama. 

Jak vypadá váš tým a jaká je agenda?

I s naším manažerem jsme momentálně čtyři. Jako tým jsme zodpovědní za produkt z pohledu, že koordinujeme implementaci v nových bankách, máme na starosti  projektový plán a snažíme se spravovat některé firemní procesy, třeba účtování provizí. 

Co se týče implementace nových bank, pomáháme třeba s testováním. Zároveň technicky supportujeme i stávající banky. Např. když se ozvou, že něco nefunguje v aplikaci, řešíme to buď sami, nebo nejčastěji s programátory.

Takže je to i o projektovém managementu?

Ano, hlavně ta implementace nových bank je projektový management a to mě baví.

Učíš se spoustu nových věcí a říkáš, že to je pro tebe v práci důležité. Co dalšího si v Dateio ceníš?

Dateio je hodně fajn, dává příležitost i úplným nováčkům, kteří jsou ochotni se učit. Máme tu kolegyně, které studovaly něco jiného než IT a pak si udělaly kurz, například od Czechitas. Nováčkům bych poradila, ať se vzdělávají v té své oblasti a nebojí se současně si už práci najít.

Jaké máš další plány?

Žádnou změnu v plánu momentálně nemám. Chci se zlepšovat na své současné pozici.