time-icon6 minutes of reading

Data? Luštění hlavolamu, u kterého se občas vztekáte

Bavil ji Excel a byla nadšená do práce s daty. Tak Veronika Karásková popisuje svůj příchod do Dateio, kde jako business analyst vyhodnocuje kampaně. Povídali jsme si o automatizacích, začátcích práce s SQL i o tom, jak při vyhodnocování zapojit fantazii.

Dnes si v naší minisérii Datové holky představíme Veroniku z týmu Merchant Analytics.

Na čem v týmu pracujete?

Zabýváme se vyhodnocováním kampaní z hlediska byznysu. Například podporujeme obchodníky ve chvíli, kdy jdou oslovit zákazníka, nebo když někdo osloví je, pak je na nás udělat presales analýzu. Ukazujeme zákazníkům, že pro ně máme skvělá data o tom, jak si stojí. Když se domluvíme, uděláme odhad kampaně, když doběhne, pak ji vyhodnocujeme a výstup předáváme našim obchodníkům, aby mohli jít za zákazníkem. Našimi největšími zákazníky jsou benzínky a potravinové řetězce, ale máme i restaurace, hračkářství, cokoli si vzpomenete. 

Jaké nástroje používáte a co by měl umět člověk, který k vám přijde? 

Primárně používáme SQL, Excel a Power BI. Kolegyně se teď učí i Python, na ten taky využití najdeme.

Zjistila jsem, že Excel je zábava

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Polovinu času nám zaberou vyhodnocení. Najdeme si v SQL kampaň a vyjedeme vyhodnocení. Některé procesy už jsou tak zautomatizované, že máme napsaný skript, a stačí změnit parametry jako jméno kampaně a datum. Když je kampaň složitá, píšeme si samozřejmě skript sami. A řešíme také ad hoc věci, kde je třeba zapojit víc fantazie. Musíme kolikrát od píky přijít na to, co po nás obchodník chce a jak mu to dodat.

Jak ses k práci s daty dostala?

Trošku náhodou. Vystudovala jsem ekonomii a už během vysoké jsem pracovala. Vždy to bylo zaměřené kolem financí. A i když mě bavila data, dlouho jsem o datové analýze nic moc nevěděla, i jednoduchý Excel mě dokázal rozhodit. Chtěla jsem se s ním naučit pracovat, ale nikdy na to nebyl čas. Až v jedné práci to bylo opravdu nutné, tak jsem si udělala excelový kurz a zjistila jsem, že je to docela zábava. A že by mi nevadilo, kdybych se měla s daty potkávat i jinde než jen v Excelu. V Dateio jsem zjistila, že bych potřebovala i SQL, které jsem v době pohovoru vůbec neovládala. Nicméně uměla jsem ten Excel a vypadala jsem nadšená, tak jsem dostala šanci. 

Jak náročné to bylo? Je výhoda, že jsi mohla s SQL rovnou pracovat v praxi? 

Ze začátku to bylo náročné, i jednoduché vyhodnocení mi trvalo delší dobu, zvlášť když bylo potřeba změnit způsob výpočtu. Ale začalo mě to vážně bavit. U SQL je výhoda, že na základní úrovni nemá příliš mnoho pokynů. 

Co ti přijde jako nejdůležitější skill nebo vlastnost analytika?

Tahle práce vás musí bavit. Je při ní vyžadováno, abyste dávali pozor a fakt se soustředili. Je to jako luštit hlavolamy. Většinou mi řešení těchto „hlavolamů“ přijde zábavné a zajímavé, a když zjistím, že jsem někde udělala překlep, trochu se zavztekám a pak se tomu spíš zasměju. Zjistím například, že jsem chtěla něco počítat za rok, ale nastavila jsem si 11 měsíců. Když narazím na chybu, musím jít od začátku a podívat se, kde ta logická chyba je, kde jsem si třeba špatně vydefinovala, které zákazníky chci analyzovat. 

Tady asi platí: Víc očí víc vidí. Jak fungujete týmově?

Ta práce je hodně individuální, většinou si rozdáme úkoly na týden a každý pracuje na svém. Nedávalo by smysl, aby dva lidé dělali jedno vyhodnocení. Ale navzájem si kontrolujeme  . Stane se, že si nevšimnete chyby, protože na nějakém problému děláte už dlouho. A v tom často pomůžou druhé oči.

Jsme firma, kde se lidi rádi baví

V Dateio se hodně práce automatizuje. Přišla už na řadu i otázka letos hodně skloňované umělé inteligence?

Máme v plánu se na AI podívat zejména v oblasti business estimate. Ale zároveň si uvědomujeme, že se už na začátku musí velmi dobře nastavit. Pokud totiž k výstupům přijde někdo, kdo úplně nechápe, co vlastně dělá, může nastat problém. Jak AI běží sama,  mohlo by se stát, že jen přeberete výsledky, které dává, a nemusíte si všimnout, že jsou chybné. Je třeba se nad výsledky i zamyslet. A je třeba mít i byznysové myšlení, kdy poznáte, jestli kampaň není příliš drahá v porovnání s jinými.

Měla jsi k tomu vztah vždy? Nebo se tohle byznysové myšlení dá naučit?

Dělala jsem na finančně zaměřených pozicích, takže jsem vztah asi měla vždycky. Ale určitě se to dá naučit, respektive nikdo se asi nenarodí, aby hned rozuměl financím.

Co nejužitečnějšího sis pro stávající práci donesla?

Asi že jsem se vyznala v byznysových termínech a v tom, jak se k sobě vztahují. KPI, ROI, takové ty základy.

Máš mezi svými úkoly nějakou srdcovku, která tě hodně baví?

Dostala jsem na starost report pro jednoho zákazníka, kde vyjíždím data, jak si stojí na trhu. To mě baví nejvíc, protože jsem si report přebraný po kolegyni mohla upravit a rozšířit. Mohla jsem si určit, jak má vypadat a co má obsahovat. Nejsem čistě technický nebo datový člověk, takže by mě nebavilo jen tak analyzovat pro potřeby dalších analýz, ale chci vidět hotový výsledek.

Firma roste, vstupuje do dalších zemích. Co to znamená pro práci vašeho týmu?

Jsem tu od srpna a ano, dost se to mění, hodně se automatizuje, nabírají se noví lidé a máme prostor se učit stále nové věci. I pro naši práci to znamená hodně, za šest měsíců vidím, že jsme se hodně posunuli k automatizaci všeho, co se nám opakuje. Ušetřený čas chceme věnovat rozvoji reportů právě pro zahraniční trhy. Když se přidá země, jako třeba nedávno Rakousko, nedají se na ni aplikovat stejné postupy jako na už zavedené země. Přibývá spousta nových klientů, tím pádem tu máme nové výzvy, jak mají některá vyhodnocení fungovat. To, co nás čeká, je hodně zajímavé pro nás i pro naše klienty.

A zbývá čas i na zábavu?

Dateio jako firma je plná lidí, kteří se rádi baví, takže si vždycky najdeme záminku pro to mít celofiremní akci, která se leckdy protáhne do rána. A je to prostě fajn.