time-icon7 minutes of reading

Python jsem se naučila na mateřské

Porozumět datům z platebních transakcí a hledat cesty, jak je nejlépe obchodně využívat. To je jedna z aktivit datového týmu Dateio. Dá se práce v rychle rostoucí technologické firmě sladit s velkou rodinou? Vyzpovídali jsme Hanku Kosovou, která se věnuje datovému engineeringu a je mámou tří malých dětí.

V naší nové sérii Datové holky přineseme rozhovory se čtyřmi kolegyněmi z různých týmů Dateio.

Informace získávané z platebních transakcí umožňují poskytovat klientům lepší přehled o jejich finančním chování. Zároveň slouží jako základ pro cílené marketingové kampaně, pomocí kterých můžou obchodníci nabízet přesně zaměřené nabídky pro konkrétní klienty. Zpracování “surových” dat získaných od platebních institucí a doplnění dodatečných údajů jako je například přesná identifikace obchodníka a lokalita místa provedení platby je úkolem týmu pracujícím na produktu Tapix.

Přiblížíš prosím práci Tvého týmu konkrétněji?

Náš tým se zabývá tzv. “obohacováním” platebních transakcí. Jedná o platby kartou u obchodníka, buď na pobočce nebo na internetu, případně o převody mezi bankovními účty. V rámci obohacování doplňujeme k záznamům o platbě strukturované informace, které pomáhají danou transakci lépe identifikovat a umožňují její další analytické zpracování. 

Jak postupujete v případě, že transakci nedokážete automaticky zpracovat?

Nejprve data extrahujeme (scraping, využití Google API apod.), poté je upravujeme. Když přijde nějaká platba, kterou jsme ještě neobohacovali,  pomocí různých skriptů identifikujeme název obchodu. Pokud bychom data zpracovávali jenom ručně, bylo by to náročné a drahé. Proto v týmu data engineerů vyvíjíme nástroje na automatizaci, které postupně vylepšujeme a dále rozvíjíme. 

Vzdělávat se na rodičovské? Výhodou je, že můžete postupovat vlastním tempem

Máš tři děti. Řešila jsi během mateřské dovolené, jak neztratit kontakt se svým oborem?

Práci s daty jsem se částečně věnovala už před narozením dětí v rámci mého předchozího zaměstnání ve společnosti zaměřené na finančně-ekonomické poradenství. Nejednalo se sice o automatizované zpracování dat pomocí algoritmů, ale spíše o porozumění datům a jejich analýze. 

Na mateřské jsem pokračovala v práci pro mého předchozího zaměstnavatele v rozsahu pět až deset hodin týdně, zároveň jsem se ale chtěla dál vzdělávat. Hledala jsem nějakou intelektuální činnost, při které si budu moci svůj čas rozložit podle potřeb rodiny. S rostoucím počtem dětí je víc a víc pravděpodobné, že jedno z dětí bude nemocné a vlastní zájmy budete muset dočasně upozadit. Díky samostudiu jsem se naučila programovat v Pythonu a základy práce s SQL. To mě dovedlo k datovému engineeringu. Bavilo mě to, a když nejmladší dítě začalo chodit do školky, našla jsem si práci v Dateio, konkrétně v týmu Tapixu.

Jak se ti daří udržet krok s kolegy absolventy a s technologiemi i dnes, kdy máš k práci ještě kolotoč škol a školky?

Základním předpokladem je, že máte práci rádi a baví vás. Díky tomu není problém se práci věnovat i po večerech, kdy je na věci více klidu. Sebevzdělávání je nedílnou součástí mojí práce a vůle učit se nové technologie je v mojí práci strašně důležitá. Být úspěšný v mém oboru tedy nezávisí příliš na věku, ale spíše na otevřenosti vůči novým přístupům řešit daný problém. 

Zároveň ale platí, že nejcennější jsou zkušenosti, co jste už naprogramovali a jaké problémy jste vyřešili. Díky nim se pak dokážete mnohem rychleji rozhodnout, jakým způsobem daný typ problému vyřešit.

Nedilnou součástí úspěchu je být efektivní a zaměřovat se na opravdové problémy, které je potřeba vyřešit. Jednou z věcí, které mě mateřská naučila, je schopnost dobře prioritizovat. V tom je mateřská zkušenost k nezaplacení. 

Pracuješ v Dateio dva roky. Máš na starosti oddělení, kde vedeš juniorní kolegy. Jak ses do této vedoucí pozice dostala?

Nastoupila jsem v době, kdy Dateio začalo významně růst. Tehdy jsme v našem týmu byli tři, dnes je nás kolem deseti. U nás platí, že když je někdo šikovný a proaktivní, může velmi rychle dostat prostor a zkoušet nové věci. 

Máme kolegu, který nastoupil jako brigádník na ruční obohacování transakcí. Postupně se naučil SQL, Python a teď se posunul k práci datového analytika. Když v někom vidíme potenciál, šanci dostane. 

Něco dopředu neumět? Nevadí!

Je to tedy práce zejména pro lidi, kteří se umí rychle adaptovat a rádi se učí nové věci?

V naší práci musíme být z velké části inovativní, vymýšlet nové přístupy, zkoušet nové věci. Nepracujeme podle připravených postupů, ale sami navrhujeme řešení. 

Naše práce je postavená na tom, že používáme třeba pět různých přístupů. U každého zdroje je sběr dat odlišný a nelze použít jeden přístup všude. Proto je každý nový projekt zajímavý a práce různorodá. Kdybychom využívali pouze jeden přístup, vyřešíme maximálně 20–30 % dat než při kombinaci více přístupů. To vnímám jako naši silnou stránku, když nás porovnám s konkurencí. 

Ceníme si každého, kdo je schopen se na problém podívat z jiného úhlu pohledu. Vůbec nevadí, že něco dopředu neumíte. Spousta lidí se bojí, že neumí SQL. Já se v práci s SQL výrazně zlepšila až při řešení konkrétních problémů. Člověk ale musí mít předpoklady se neustále učit a být schopný se adaptovat. To je to, co u nás hledáme. 

Jak to jako máma máš s flexibilitou a možností práce z domova?

Každý ve firmě si může sám určit, odkud bude pracovat. Nerozlišujeme mezi tím, jestli někdo pracuje z domova nebo z kanceláře. Máme tu skvělý tým, takže většina kolegů chodí pracovat do kanceláře. Já do kanceláře chodím ráda, protože s kolegy ráda udržuji sociální kontakty. Na home office zůstávám, jen pokud jdeme s dětmi k doktorovi a nestíhám včas dojet do kanceláře. Hodně mých kolegů má malé děti a všichni chápou, co to znamená.  

Co tě na práci těší nejvíce?

Nejvíce mě naplňuje volnost, se kterou můžeme přistupovat k řešení jednotlivých problémů. Jste spokojenější a chodíte do práce raději, když vám šéf dá prostor a řekne: „jasně, zkus to podle sebe“. Zároveň se snažíme rozdělovat si práci v týmu podle toho, aby se každý věnoval tomu, co ho nejvíc zajímá, aby dělal to, v čem je dobrý. 

Vyrážíte společně na teambuildingy nebo za sportem?

Nedávno jsme měli teambuilding v Krkonoších a součástí byl výšlap na Sněžku. Zároveň probíhají celofiremní večírky a několikrát ročně pořádáme teambuilding v rámci jednotlivých týmů. Náš tým Tapixu naposledy vyrazil na únikovku, předtím jsme byli na paintballu. Máme i dobrovolné sportovní akce, vždy je to úvod do nějakého sportu, který si vyzkoušíme. Už jsme měli např. pole dance, jógu. Líbí se mi, že se dostanu ke sportům, které by mě nenapadlo vyzkoušet.

Je něco, co tě o nákupním chování lidí překvapilo a co můžeš prozradit?

Překvapilo mě, jak často lidí sází. 🙂